Heti műsor

Retropoly – Egy szerethető korszak zenés lenyomata

Mi kell egy jó időutazós musicalhez? Remek ötlet, tapasztalt író, rendező, ismert és elismert színészek, énekesek, no meg egy motor, aki űzi, hajtja és összefogja az egészet. Ám a felsorolásból kimaradt az egyik legfontosabb elem: a zene. A Retropoly esetében kivételes hangsúllyal bír, hiszen a musical azokra a retro slágerekre épül, amelyek meghatározóak, és sikeresek voltak a ’90-es években.

Varga Zsolt, ötletgazda és művészeti vezető, illetve Vizeli Csaba író, rendező nem volt könnyű helyzetben, hiszen abban az időszakban eléggé termékenyek voltak az együttesek, így 150-200 dallal indítottak, amit aztán módszeresen elkezdetek csökkenteni.

Kétirányú keresés zajlott. Az egyik szempont az volt, hogy olyan slágerek szólaljanak meg, amiket mindenki ismer, a másik, hogy illeszkedjenek a történethez. Egy idő után kategorizálni kezdtünk. Például, hogy melyik volt a ’90-esévek meghatározó száma, majd utána Csaba megkereste azokat a dalokat, amik valamilyen okból illeszkednek a történethez.”- mondta a művészeti vezető.

A rendező készített egy történet vázat, figyelve arra, hogy a dalok illeszkedjenek a sztoriba. Volt olyan szám, ami szinte jelenet után kiáltott és azt Vizeli Csaba megírta, viszont nem egy esetben a dal döntött a sztori alakulásában.

Minden darabnál szem előtt tartom: az egy dolog, hogy az íróasztal mögött kitalálsz valamit, ám a próbán, amikor életre kel a történet, sok minden változhat. Volt olyan sláger, amelyikről azt gondoltam, a darabban a helye, aztán kiderült, hogy nem működik. Sokat sakkoztunk a próza és a dalok között, mert az volt a legfontosabb, hogy lendülete legyen az egésznek, sodorjon magával a történet.”

Néhány ismert sláger, amely felcsendül a Retropoly musicalben (a teljesség igénye nélkül): Carpe Diem – Álomhajó, ShyGys – Hello, Ganxsta Zolee és a Kartel – Boom a fejbe, Kozmix – Angyal, Alvajárók – Induljon a tánc, Betty Love – Repülj Tovább, Happy Gang – Kérek egy kulcsot a szívedhez, Hip Hop Boys – A hegyekben fönn, Animal Cannibals – Takarítónő  és a kihagyhatatlan  Soho Party az Az éjjel soha nem érhet véget című slágerével.

Zoltán Erika pályafutását senkinek sem kell bemutatni, ám az még a színészeket is meglepte, hogy a diszkókirálynő mennyire jó prózában is. Mamuszban és az amnéziás Mami szerepében is szexi énekesnőt megkérdeztük, hogy miért nézzük meg a Retropolyt?

„1990 és 2000 között sok változás ment végbe Magyarországon. Mindent lehetett, mindent szabadott és az emberek ezt ki is próbálták. Szerethető korszak volt, és ez a Retropolyban visszaköszön, mert van benne szerelem, hazugság, seftelés, és alvilági figurák. Hiszem, hogy, aki felnőttként élte meg, az remekül fog szórakozni, nem csak a rengeteg humoros jelenet miatt. Viszont a modern technikának, a színészeknek, és a fülbemászó daloknak köszönhetően, a fiatalok is biztosan élvezni fogják.”

Szereplők: Zoltán Erika, Danics Dóra, Száraz Tamás, Somorjai Ilona/Miss Bee, Sári Évi, Ganxsta Zolee, Mészáros Árpád Zsolt, Baronits Gábor, Sipos Tamás, Magyar Attila, Mr. Busta, Barabás Kiss Zoltán, Kuczmann Ágnes, Kecskés Tímea és még sokan mások…

További  információk: www.retropoly.hu

Előadások:  December 28. – Szeged

Jegyek a Ticketpro országos hálózatában kaphatók. ITT