09:55 - 13:55 Juice 13:55 - 15:55 Mizu? 15:55 - 18:55 Lécci! Heti műsor

Szeged legkedveltebb cukrászai, pékei – BEMUTATÁS

CUKRÁSZOK

Név: Romicsné Domokos Mónika

Munkahely: Tündérkert torta és sütemény műhely

Kategória: torta/sütemény

Sorszáma: 1.

Mónika szeptember elején valósította meg egyik álmát, és nyitotta ki a torta és sütemény műhelyét, ahol csak előre megrendelt csodákat készít. A szakmája alapjait Budapesten tanulta, a cukorszobrászat szépségébe olasz cukrászok vezették be, viszont ezek mellett példaképe Kadhi Fatiha akitől sok inspirációt szerzett.  Kedvenc alapanyaga a saracino pasta, amivel imád dolgozni. Nagyon szeret tükörglazúros tortákat készíteni, ami nagy népszerűségnek örvend most a megrendelői körében. Idén májusban a palotási tortafesztiválon az első helyet szerezte meg.


Név: Vámos Zoltán

Munkahely: Vámos Cukrász Kft.

Kategória: üzemi

Sorszáma: 2.

Zoli mindig is szerette az édességet, ezért lett cukrász, viszont a szakma szépségét Szervánszky László szerettette meg vele, aki a példaképe is. Saját maga ha édességet választ akkor az aranygaluskát, vagy a mákosgubát részesíti előnybe, viszont most a cégének széles választékából az epres mascarpone szeletet, a mákos-áfonyás szeletet, vagy a barackos sajttortát rendelné.   Büszkén mesélte, hogy 21 éve saját vállalkozásban készíti a süteményeket, amit kezdetben egyéni vállalkozóként indított, és a mai napon 24 embernek ad munkát. Bármilyen alkalomra készítenek tortákat, és örömmel vettek részt Nobel díjasok konferenciáján, vagy orvoskongresszuson, és a kajak-kenu világkupán is.


Név: Garai Gitta

Munkahely: Fitt Anyuka Menü és Süti Bár

Kategória: torta/sütemény

Sorszáma:3.

Gitta az úgynevezett naked cake (pucér torta) és a hagyományos torták ötvözését kedveli. Jelenlegi munkahelyén egy éve dolgozik főcukrászként, a kínálatukból külön kiemelte a almás béleset, ami egy omlós pite, helyi almából fahéjjal. Szerepelt a Sütnicake című tévéműsor több részében is, amit azért is kedvelt mert ott is tanulhatott, hiszen sokat tett már azért, hogy a cukrász szakma színes, érdekes világába belekóstoljon. Indított egy blogot is, amibe ITT olvashatnak bele azok, akik kedvelik a desszerteket, vagy Gitta szakmaiságáról szeretnének többet megtudni.


Név: Nagy Attila

Munkahely: Nagy Cuki Kézműves Cukrászda

Kategória: kisüzemi

Sorszáma:4. 

Attila az apukája után tiszteletből és hagyományőrzésből választotta a cukrász szakmát, és bátran ajánlja a mai fiataloknak ha van bennük kitartás, szakmai alázat, és jó adag kreativitás. A szakmai alapokat Szűcs Endre bácsitól tanulta, akinek 40 éves kenőkését még a mai napig is használja. Apukája Nagy József aranykoszorús cukrászmester a példaképe, aki leginkább inspirálja új dolgok kitalálására, mint a legújabb süteményüket is  a brownies pekándiós túrótorta málnazselével. Szeretné ha több tanulója is olyan szép sikereket érne el, mint amikor az egyik diákja kijutott egy franciaországi szakmai versenyre.


Név: Nyitrai István

Munkahely: Kálvária Cukrászda

Kategória: torta/sütemény

Sorszáma: 5.

István kilenc éve dolgozik a Kálvária cukrászdába, ahol éppen a legújabb süteményének keresi a nevét, ami egy gazdagon csokis piskóta, meggyes töltelékkel marcipán darabokkal készül. Kiskunhalason Csatári Imre bácsitól tanulta a szakma alapjait, amit örömmel ad át a tanulóinak, akiknek a változatosság és a kreativitás kiélése miatt is ajánlja, hogy az iskola elvégzése után is maradjanak cukrászok. Egyik kedvence a tejszín, és a hazai cukrász szakma nagyjainak munkásságát követi, ahol kiemelt figyelmet szentel ennek az alapanyagnak.


Név: Terhes József

Munkahely: Palánk fagyizó

Kategória: fagyi

Sorszám:  6.

Terhes József a négy fős családjával együtt dolgozik a fagyizó sikereiért. Ő maga 1988 óta itt dolgozik, és anno még a szakma alapjait Bíró Laci bácsitól tanulta. Jelenlegi választékukból leginkább a gyümölcsös fagyikat szereti, amelyet ha tehet saját terméséből készít, hiszen a gyümölcsökkel szeret a legjobban dolgozni. A semmiből küzdötte fel magát szakami vezetőig, és leginkább Mihók Attila tanítványára büszke.


Név: Tóth Zoltán

Munkahely: Z. Nagy Cukrászda

Kategória: kisüzemi

Sorszáma: 7.

Zoli 12 éve dolgozik a cukrászdában, ahol ő a vezető cukrász. Példaképétől idősebb Z. Nagy Bálinttól tanulta a szakmát, és boldogan mesélte, hogy ő volt az utolsó tanulója a méltán ismert szegedi cukrásznak. Aki cukrász szeretne lenni, az biztos lehet benne, hogy ez egy kreativitást igénylő munka, viszont kiszámítható, biztos jövedelmet ad.  Eddig három alkalommal nyert a fagyijával bronzérmet az országos fagylalt versenyen, 2013-ban pedig a nagyisajt fagyi eperszósszal közönségdíjas lett.


Név: Pipicz Zoltánné

Munkahely: Kisteleki Házi Rétes

Kategória: lángos/rétes

Sorszáma: 11.

Pipicz Zoltánné több mint 20 éve készít rétest, hiszen a családja már ebben a munkában 40 éves hagyománnyal rendelkezik. Édesanyukájától tanulta a mesterség minden jóságát, amit most lányainak igyekszik átadni. A rétes minden elemét helyben készítik a leveles tésztától a töltelékekig, adalékanyag-mentesen, hagyományos módon.  Állandó helyük a Mars téren van, de büfékocsijukkal különböző fesztiválokon is megjelennek, ám a rétesek gyártása, előkészítése a kisteleki „Rétesház”-ban történik. Sokféle rétest készítenek, és ezek közül a legnagyobb kedvence a diós-meggyes rétes.


Név: Kiss Orsolya

Munkahely: Kiss Cukrászműhely Kft.

Kategória: kisüzemi

Sorszáma: 12.

Orsolya a cukrászatot már gyermekkorában megszerette, hiszen apukája Kiss Tamás is cukrász volt, így egyértelmű, hogy tőle és Benke Lászlótól tanulta meg a szakma alapjait. Az olasz édességeknek nem tud nemet mondani, mert egyszerűek és jó, természetes alapanyagokból készülnek. Csokoládéval szívesen dolgozik, ám ez mellett a trüffel tortájukat és mézes zserbójukat mindig minden alkalommal ajánlja. Sok visszajáró vendégeik vannak, és a barátnőjének készített esküvői tortájáról még a mai napig beszélnek. Egyszer majd szeretne egy saját cukrászdát, ám most is kiteljesedhet, és megvalósíthatja ötleteit. 


Név: ifj. Szabadi István

Munkahely: Kati Cukrászda

Kategória: torta/sütemény

Sorszáma: 13.

Ifj. Szabadi István már 20 éve az iparban dolgozik, hiszen ebben nőt fel, mert a szülei is cukrászok. A szakmára Vukoszávlyev Mladen tanította az iskolában, de a szakami alázatot és szeretetet anyukájától és apukájától kapta, akik minden tekintetben a példaképei. Kínálatukból a roppanós csokitorta és langyos krémes a kedvence jelen pillanatban. Tiszteli és kedveli a francia cukrászok munkáját, mert nagyon becsülik és jól használják a helyi, nemes anyagokat. Sebastian Vettel autóját elkészítette marcipánból, amit aztán személyesen adhatott át a Forma 1-es pilótának.  


Név: Papp Dániel

Munkahely: Papp Cukrászda, Papp Fagyizó

Kategória: fagyi

Sorszáma: 15.

Dániel harmadik generációs cukrász a családjukban, hiszen az első cukrászdát még nagyapja nyitotta, így természetes volt, hogy ő is cukrász lesz. Jelenlegi kedvencei a Velencei álom fagylalt, és az Eszterházy torta. Szakmai példaképe édesapukája és nagyapja. Büszke rá, hogy idén nyáron sikerült Makó főterén megnyitniuk a fagyizójukat. Folyamatosan a minőségre és a változatosságra törekszik, hogy a vendégek örömmel járjanak hozzájuk vissza.


Név: Bányai Attila

Munkahely: Bányai Cukrászda

Kategória: kisüzemi

Sorszáma: 16.

Attila büszke arra, hogy 1992-ben nyitotta meg saját üzletét. Gyermekkora óta szeret sütni és ez a mai napig sem változott, hiszen ez egy kreatív munka, nagyon sokféle egyedi formákat és ízeket alkothat nap mint nap. Kínálatukból a legkedvesebb termék a Bányai krémes, ami saját kreációja, és ebből naponta elég sok darabot értékesítenek. Házias jellegű süteményeket részesíti előnyben, hiszen a gyümölcs önteteket is ő készíti és főzött krémmel dolgoznak. Örömmel mesélte, hogy jó szakmai csapattal tud együtt dolgozni, amely csapat gerincét évek óta ugyanazok az emberek alkotják. Aranyhabverő Díjat kapott szakmai teljesítménye elismeréséül a Cukrászok országos ipartestületétől.


Név: Nagy Brigitta

Munkahely: STOP Cukrászda – Kiskundorozsma

Kategória: torta/sütemény

Sorszáma: 9.

Brigitta tanuló korában és az azt követő években Reisinger Ferenc kezei alatt dolgozott, akitől nagyon sokat tanult, és már a tanuló évei végén ő készthette a mennyasszonyi és formatortákat. Ezen torták elkészítése sok időt és pontosságot, odafigyelést igényel, hiszen itt igazán kifejezheti magát és kreativitását. Az egyszerű sütemények híve, és a kínálatukból a „Fincsi ropogós” nevű süteményt említette egyből,  ami egy tejcsokoládés krokanttal megkent lapokból és vaníliás tejszínhabkrémből áll. A francia desszerteket lenyűgözőnek tartja, mert rendkívül kifinomultak és letisztultak. Tervei között további cukrászattal kapcsolatos tanfolyamok elvégzése is szerepel.

 


Név: Répás Szilárd

Munkahely: Tesco

Kategória: Üzemi

Sorszáma: 10.

Szilárdot mindig is érdekelte a cukrászat, hiszen itt meglehet valósítania az elképzeléseit mind formailag mind pedig az ízek területén.
A szakma alapjai az iskolai tanároktól tanulta, de sokat köszönhet Kószó Krisztián cukrásznak, akitől szakmailag nagyon sokat kapott. A cukrász szakmát azoknak ajánlja akik szeretnék az elképzeléseiket megvalósítani ízekben, textúrákban és legfőképp azoknak akik szeretnek mosolyt csalni az emberek arcára mikor megkóstolják és megcsodálják egy-egy alkotását.


Név: Varga Nikolett

Munkahely: Szeged Nova

Kategória: Üzemi

Sorszáma: 8.

Nikolett a nagymamája mellett sokat forgolódott a konyhában, és már az általános iskolában eldöntötte, hogy szakács vagy cukrász lesz. Kiskorától kezdve a kreativitásának kibontakoztatása része volt az életének, mert kerámia szakköre is járt, ami jó alapot adott a cukrászathoz. Tanuló korában sokat tanult Vámos Zoltántól, és Eperjes Pétertől, akik szabad kezet adtak neki a torták készítésében, és versenyekre is felkészítették. Gyakran jár szakmai kiállításokra, tanfolyamokra és versenyekre. Legutóbb idén a tatai Farsang Kupa Országos Gasztronómiai Bajnokságon, a cukrász artisztika kategóriában aranyérmes lett. Szakmai példaképe Kiss-Podmaniczky Krisztina – Kricky világbajnoki arany- és olimpiai ezüstérmes cukrász akitől az airbrush technikát tanulta, és megemlítette Emanuela Coppit és Renato Ardovino cukrászokat is.


PÉKEK

 

Név: Kónya Péter

Munkahely: Príma Nova Pékség

Kategória:PÉK

Sorszáma: 80.

Péter több mint 20 éve egy falusi pékségben Fürtön Lászlótól tanulta a szakmát, és azóta már pékmesterként vezeti a Príma Nova pékségét lassan három éve. Választékukból bármelyik terméket szívesen fogyasztja, viszont a vásárlói visszajelzésből azt szűrte le, hogy ők leginkább a kovászos, házias termékekért rajonganak. Nagyon büszke kimagasló szakmai tudással rendelkező csapatára, melynek tagjait saját maga állíthatta össze, és szeretné őket sokáig együtt tartani.


Név: Horváth János

Munkahely: Tápai Pékség

Kategória:PÉK

Sorszáma: 81.

János 5 éve dolgozik a Tápai Pékségben. A szakmai alapokat, elveket Szegfű Sanyi bácsitól, és sok idősebb kollégától tanulta. Szereti, hogy a munkája során sok finomságot lehet sütögetni, ezek között kiemelte a tápai kiflijüket és a 3kg-os kenyeret. Már húsz éve dolgozik a szakmába, és azért teszi nagy szívvel és lelkesedéssel, hogy hosszú, nyugodt nyugdíjas évei legyenek majd.


Szavazni a jelöltek regisztrációs számának elküldésével lehet.

A számot elküldhetik SMS-ben a 30/299-8888-as számra, az a szavazat 5 pontot fog érni.

Azok akik a Rádió 88 APPon (iphone android )keresztül adja le a voksát, az 2-2 pontot fog érni a végelszámolásnál.

A Facebook Rádió 88-as oldalán elhelyezett galériában felrakott fényképekre leadott lájkok 1-1 pontot fognak érni.